Nazorgproject Hart4All van start
Een reanimatie is op zich altijd een ingrijpende gebeurtenis. Nadat je bent opgeroepen om te gaan reanimeren kom je in uiteenlopende situaties terecht.
Met in ieder geval veel emotie bij het slachtoffer, de familie, de omstanders maar niet in de laatste plaats ook bij jezelf als vrijwillige hulpverlener.
Nadat de ambulance is weggereden blijf je achter. Met vragen.... soms veel vragen. "Heb ik het wel goed gedaan?" Of "hoe zou het nu met het slachtoffer gaan"?

Al sinds de oprichting van Oisterwijk Heartsafe hebben wij aandacht gehad voor de mentale nazorg na een inzet.
Via onze website kunt u altijd een beroep doen op 3 professionele hulpverleners, allen nauw betrokken bij Oisterwijk Heartsafe. U kunt er terecht
voor een gesprek of om uw emotie te delen.
Maar die vaak ene vraag die u hebt (hoe is het nu met de patient en wie is het en mag ik hem bellen of opzoeken) die werd nooit beantwoord;
mocht nooit worden beantwoord.
Privacyregelgeving maakt het onmogelijk om dit soort informatie vrij te geven.

Maar sinds kort is er Hart4All, een geweldig initiatief wat in een pilotfase tot oktober 2013 loopt.
Steeds als we bij een harhalingscursus deze mogelijkheid tot nazorg melden blijkt dat er veel behoefte is aan contact tussen burgerhulpverlener
en slachtoffer of familie.

Hoe gaat Hart4All in zijn werk?
De ambulancedienst RAV Brabant Midden-West-Noord is de eerste ambulancedienst in Nederland die, in samenwerking met de stichting Hart4all, hulpverleners en (familie van) slachtoffers met elkaar in contact gaat brengen door middel van een klikbandje met een unieke code. Op 1 februari jl. overhandigde Hugo Backx, directeur van de GGD Hart voor Brabant, het eerste Hart4All-pakket aan de ambulanceteams van de post in Tilburg-Zuid.

Aanzet van het project
Stichting Hart4All is een initiatief van Bettina Heefer. Zij wilde niet alleen vrijwillige hulpverleners en slachtoffers van een reanimatie met elkaar in contact te brengen, maar ook de vrijwillige hulpverlener bedanken voor haar/zijn inzet. Dit idee heeft zij met verschillende personen besproken, zoals vrijwillige hulpverleners, patiënten en nabestaanden. Verder benaderde zij ook de Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-Noord-West, de GGD Hart van Brabant en een cardioloog. Er bleek inderdaad een grote behoefte aan een dergelijk initiatief en alle betrokkenen wilden heel graag meewerken om dit te realiseren. Zij besloot hiervoor de Stichting Hart4all op te richten. In het comité van aanbeveling hebben de burgemeester van Tilburg en een lid van Gedeputeerde Staten afkomstig uit ’s-Hertogenbosch zitting [GS is een provinciaal bestuurslichaam]. Tevens is medische expertise met een drietal artsen goed vertegenwoordigd waaronder cardioloog Professor Dr. Jos Widdershoven (voorzitter van Oisterwijk Heartsafe).

Waarom Hart4All?
Ruud Verhalle, ambulanceverpleegkundige en initiatiefnemer vanuit de RAV, vertelt hierover: “Als het ambulanceteam bij het slachtoffer komt, nemen wij de zorg voor het slachtoffer over van het familielid of de toevallige voorbijganger die bij het slachtoffer was toen hij onwel werd. Zodra het slachtoffer in het ziekenhuis is, is mijn taak volbracht. Ik weet bijna altijd hoe het met het slachtoffer afloopt. Dit in tegenstelling tot de ‘eerste toevallige helper’, de burgerhulpverlener. Regelmatig krijgen wij vragen van mensen die willen weten hoe het is afgelopen met het slachtoffer dat ze geholpen hebben. Helaas mogen wij vanwege privacywetgeving geen informatie geven. Door Hart4ALL kunnen burgerhulpverlener en slachtoffer toch met elkaar in contact komen mits het slachtoffer of diens familie daar toestemming voor geeft. Een beetje menselijkheid terugbrengen in het zakelijke proces dat een reanimatie is, daar staat Hart4ALL voor. Voor de burgerhulpverlener kan het bijdragen aan de verwerking, voor het slachtoffer is het een manier om ‘dankjewel’ te zeggen.”

Hoe werkt Hart4All?
Hart4ALL koppelt AED-hulpverleners en burgerhulpverleners met (familie van) het slachtoffer. Alle ambulances in Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord (Brabant-Noord medio 2013) beschikken over een Hart4ALL-pakket, waarin klikbandjes zitten met daarop een unieke code. Bij een reanimatie krijgt de AED-hulpverlener of burgerhulpverlener van het ambulancepersoneel zo’n armbandje mee. Het andere bandje komt terecht bij (familie van) de patiënt. Met behulp van de code kunnen zowel de hulpverlener als het slachtoffer of familie vrijblijvend inloggen op de website van Hart4ALL. Alleen als het slachtoffer of diens familie aangeven contact te willen, zorgt Hart4ALL voor een koppeling. U kunt het dus zo anoniem maken als u zelf wilt. De privacy van de patiëntgegevens is daarmee altijd gewaarborgd. Tijdens en na de pilot zal er onderzoek plaats vinden naar de haalbaarheid en de effecten van de koppelingen tussen beide partijen. Als blijkt dat het loopt tot tevredenheid van zowel slachtoffers (of hun familie) als AED –burgerhulpverleners, wordt het initiatief uitgebreid naar andere regio’s.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over Hart4All, kijk dan op www.hart4all.nl
U kunt natuurlijk ook altijd contact met Oisterwijk Heartsafe opnemen: info@oisterwijkheartsafe.nl

Hart4ALL matcht vrijwillige hulpverleners en (familie van) he