Geslaagde eerste benefietavond

 

Het was een hele organisatie die er aan vooraf ging maar op woensdag 21 mei 2014 waren zo’n 180 sponsoren, genodigden en onze vrijwilligers, getuige van een tweetal interessante lezingen voor de eerste Benefietavond voor Oisterwijk Heartsafe. Na een hartelijk welkomstwoord voor de aanwezigen door voorzitter van het eerste uur en oprichter van de stichting, cardioloog prof. dr. Jos Widdershoven en enkele feiten met betrekking tot aantal inzetten landelijk en op lokaal niveau (regio Tilburg landelijk koploper qua aantal inzetten van een AED; meer dan 233 keer!), werd het woord gegeven aan de eerste spreker.

De heer Ton Oostrom uit Heukelom vertelde een emotioneel verhaal, opgetekend door zijn indertijd thuiswonende dochter, hoe hij na een hardloopronde met haar thuis een hartritmestoornis ondervond en uiteindelijk binnen no time een levensreddende reanimatie onderging door vrijwilligers en vervolgens door ambulancebroeders. De heer Oostrom kan het navertellen en is het sprekende en levende voorbeeld van nut en noodzaak van het bestaan van Oisterwijk Heartsafe voor de drie kernen binnen de gemeente Oisterwijk.

Aansluitend was het woord voor de hoofdspreker van de avond, oud Philips-president én inwoner van Oisterwijk heer Jan Timmer. Voor een muisstille zaal vertelde hij met een natuurlijk charisma over zijn geboortestreek in de Betuwe, zijn eerste sollicitatie bij Philips, de eerste rit naar Amsterdam op de aanhanger van een vrachtwagen met dorpsgenoten, zijn indrukwekkende arbeidzame leven bij Polygram en Philips NV, zijn tijd voor Philips in zijn tweede vaderland Zuid-Afrika en onder meer Engeland, zijn gesprekken tijdens autoritten met wijlen dr. Frits Philps en ontmoetingen met de groten der aarde. Om te eindigen met een knipoog naar de actualiteit door voetbalcoach Louis van Gaal te memoreren en de mogelijk kunstmatig hoge prijzen van (medische) apparatuur.

Deze lezing moest een aftrap zijn naar een zich jaarlijks te herhalen Benefietavond met een topspreker met een (inter)nationale staat van dienst.

De historie van de Stichting Oisterwijk Heartsafe begint in 2006 op het moment dat cardioloog en inwoner van Oisterwijk Jos Widdershoven een AED wil aanbieden aan de gemeente Oisterwijk. Met dit gebaar wil hij met zijn maatschapsleden uit het Tilburgse Twee Steden Ziekenhuis een bijdrage leveren aan het Heart safe maken van Oisterwijk. Omdat op dat moment blijkt dat meer partijen bezig zijn met deze problematiek, worden contacten gelegd tussen de gemeente en verschillende maatschappelijke organisaties zoals de lokale EHBO-verenigingen en het Rode Kruis afdeling Oisterwijk – Haaren. Met de oprichting van de Stichting Oisterwijk Heartsafe werd een start gemaakt met het project om de gemeente Oisterwijk inclusief Moergestel en Heukelom Heartsafe te maken. De stichting neemt vanaf het eerste uur de regierol op zich. Naast stimulering van de werving en opleiding van de benodigde vrijwilligers is de Stichting Oisterwijk Heartsafe ook medeverantwoordelijk voor fondsenwerving o.a. voor het aanschaffen en onderhouden van de AED’s. Verschillende netwerken werden reeds aangesproken om het initiatief te ondersteunen. Verder inkomsten worden geworven uit bestaande subsidieregelingen van de betrokken partijen, wijkdonaties, promotiestands, lezingen enzovoort.

Voor een impressie kijkt u op onze website www.oisterwijkheartsafe.nl en dan doorklikken naar tabje 'In de media'