Vaak terugkerende vragen

Tijdens onze herhalingstrainingen krijgen we vaak dezelfde vragen. Daarom hebben we de meest voorkomende voor u op een rijtje gezet.

Algemeen
Onlangs hebt u met succes de basistraining of herhalingstraining Reanimatie en Bediening AED gevolgd.
Bij de basistraining ontvangt u een keycord met certificaat; bij een herhalingscursus ontvangt u een nieuw certificaat en bij de eerste herhalingscursus een zogenaamde Kiss of Life, zeg maar een mondkapje.
U hoeft het certificaat bij een reanimatie niet perse bij u hebben maar als het direct bij de hand is als u naar een inzet gaat, kan het nooit kwaad om het mee te nemen. Zo kunnen de professionele hulpverleners eventueel zien dat u geleerd hebt te reanimeren.

Herhalingscursus
Het certificaat is twee jaar geldig en u krijgt van ons jaarlijks een uitnodiging om, voor u gratis, een herhalingscursus te volgen. Onze ervaring is dat het heel belangrijk is om het aangeleerde te blijven oefenen. Denkt u dat uw certificaat gaat verstrijken en u hebt nog niets van ons gehoord, mail ons even naar vrijwilligers@oisterwijkheartsafe.nl

Onze vrijwilligers zijn, naast de apparatuur, het hart van ons project Oisterwijk Heartsafe en wij zijn u dan ook zeer erkentelijk dat u zich bereid hebt verklaard om vrijwilliger voor ons project te willen zijn.

AED
Zoals de instructeur u heeft verteld, bent u bij alle locatiehouders van een AED welkom om, na afspraak, even een keer de kast te openen en te sluiten. De oproep op zich is al stressvol genoeg en het is handig dat u een keer het openen en sluiten van de kast geoefend hebt. De pincode van de kast krijgt u in het SMS-bericht mee maar verandert per kast nooit. De pincode voor de kast hierboven genoemd wordt ook altijd in het SMS-bericht meegestuurd.
Let goed op dat u ook de V na de cijfers intikt. Daarna trekt u de kap rustig naar u toe. U mag deze code gerust in uw telefoon opslaan of met een stickertje aan de achterzijde van uw mobieltje plakken.

Bij een alarmering
Hebt u een SMS bericht gekregen, volg de instructies in het bericht. Denk altijd aan uw eigen veiligheid en die van anderen. Let dus goed op in het verkeer!
Bent u bij het slachtoffer aangekomen en u ziet al meerdere vrijwilligers en/of een AED, als u nummer 4 bent regel dan het verkeer en begeleid de ambulance of wordt dit al gedaan, ga rustig naar huis. Op onze website www.oisterwijkheartsafe.nl vindt u onze spelregels hierover.

Na een alarmering
Nadat de AED uit de kast is geweest plaatst u de AED terug in de kast en maakt een melding op onze website. Of de AED nu wel of niet is gebruikt, wij willen de AED altijd controleren daarna. U vindt het meldingsformulier op onze website, doorklikken naar Apparatuur, Storing en Inzet, AED.

En mocht u ooit worden opgeroepen om te reanimeren en u hebt behoefte aan nazorg in de vorm van een gesprek dan bieden wij u die kosteloos aan. Een aantal professionele personen waaronder een cardioloog, huisarts en ambulanceverpleegkundige, kunt u hiervoor benaderen via onze website. Klik door naar Vrijwilligers , Nazorg.
Het e-mailadres voor het verzoek is info@oisterwijkheartsafe.nl

Hoe zat het ook al weer
Naast onze eigen website zijn er ook een groot aantal bronnen waar u informatie kunt halen over het onderwerp Reanimatie en/of het bedienen van een AED. Ik noem bijvoorbeeld de Nederlandse Hartstichting, Rode Kruis/EHBO en HartslagNu.
Op onze website hoeft u niet in te loggen. Bijna alle relevante informatie op www.hartslagNu.nl is te lezen zonder in te loggen. U logt bij HartslagNu eventueel in met uw mobiele telefoonnummer, wat uw aan ons hebt doorgegeven, via “Aanmelden als hulpverlener” als u uw persoonlijke gegevens wilt bekijken.
Ook is er een gratis app beschikbaar van de Hartstiching, via de Playstore voor uw IPhone of Smartphone. Een handig hulpmiddel voor als u tussendoor eens wilt kijken hoe het ook weer ging.
Navigatiesysteem TomTom heeft een aantal varianten onder Nuttige Plaatsen die u kunt installeren en waarbij u icoontjes op het scherm krijgt als een AED in de buurt aanwezig is. Ook op onze eigen website staan locatiekaartjes per 24/7 AED.

Wijzigingen doorgeven
Oisterwijk Heartsafe maakt gebruik voor haar vrijwilligersadministratie van uw registratie in de database van HartslagNu. Daarom is het van groot belang dat u
een wijziging van uw mobiele telefoonnummer en/of e-mailadres altijd meteen aan ons doorgeeft. Wij zijn erg zuinig op onze vrijwilligers en willen u dus graag op de hoogte houden van actuele zaken middels een Nieuwsbrief (3-4 keer per jaar) en om u uit te kunnen nodigen voor herhalingscursussen. Uw mobiele nummer is van groot belang omdat u via SMS gealarmeerd wordt. Wijzigingen doen wij graag voor u via vrijwilligers@oisterwijkheartsafe.nl

Wilt u ons ook financieel steunen?
Zoals u weet is Oisterwijk Heartsafe in 2007 opgericht om binnen zes minuten vrijwilligers en een AED ter plaatse bij een slachtoffer van een hartstilstand te krijgen. Dit project is, gezien de response na een alarmering, zeer succesvol.
En vrij uniek. Uitsluitend door donaties en sponsoring van particulieren, bedrijfsleven en een jaarlijkse gemeentelijke subsidie wordt dit project gefinancierd maar dit is helaas niet voldoende. Vooral onderhoud en vervanging van de AED systemen is kostbaar en dat geldt ook voor de jaarlijkse opleidingen die wij verzorgen voor onze vrijwilligers. Beiden zijn echter onmisbaar.

U kunt ons helpen met een donatie. Dit kan een eenmalige bijdrage zijn; u kunt dit natuurlijk ook jaarlijks doen. Met iedere gift, hoe klein misschien ook, helpt u ons project. Misschien wilt u ook mensen uit uw omgeving enthousiast maken om vrijwilliger te worden of om ons, eventueel onder fiscaal gunstige ANBI-voorwaarden, financieel te ondersteunen. Kijk op onze website of stuur een e-mail naar info@oisterwijkheartsafe.nl voor meer informatie.

Tot slot
Er is heel veel te vertellen over het onderwerp reanimatie en AED. En tijdens de cursusavond is er al veel informatie op u afgekomen. Het belangrijkste van de avond was om u het reanimeren en bedienen van de AED eigen te laten maken.
Bedenk dat u het eigenlijk altijd goed doet bij een reanimatie want het is altijd beter om iets te doen dan niets, u hebt het immers al eens geoefend.

Al het bovenstaande betreft de zaken waarvan wij denken dat deze handig zijn om nog een keertje bij u onder de aandacht te brengen, zeg maar de spelregels.
Hebt u toch nog vragen, suggesties of opmerkingen, laat het ons weten. Dat kan via info@oisterwijkheartsafe.nl

U kunt deze informatie, die wij ook uitreiken na iedere training en herhalingstraining, ook printen. Klik hier voor een printversie.