Alarmering (bron: HartslagNU)

Wanneer de centralist* van de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) heeft geconstateerd dat het om een “circulatiestilstand” gaat worden er protocollair twee ambulances ter plaatse gestuurd en het alarmeringssysteem HartslagNu wordt geactiveerd waardoor jij een sms bericht ontvangt om te gaan reanimeren.

Wanneer je het sms bericht ontvangt bepaal je zelf of je in staat bent hulp te bieden en alléén als jouw persoonlijke omstandigheid dit toelaat, probeer je naar best vermogen levensreddende hulp te verlenen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld alleen thuis bent met de kinderen, ziek bent of niet in de directe omgeving bent waardoor je niet in staat bent om hulp te verlenen. Dit kan gebeuren. Voel je niet verplicht om te reageren. Er worden bij elke oproep steeds, meerdere vrijwilligers tegelijk gealarmeerd. De kans is groot dat er altijd wel iemand in de gelegenheid is om wel hulp te bieden. In elk geval worden door de MKA in jouw regio altijd twee ambulances met spoed naar het slachtoffer gestuurd.

Ben je in staat om te reageren op de oproep, houdt dan rekening met je eigen veiligheid en die van omstanders op weg naar het slachtoffer en ter plaatse. Houd je aan de in Nederland geldende verkeersregels en veroorzaak voor jezelf en omstanders géén gevaarlijke situaties.
Wanneer je ter plaatse komt kijk je wat voor hulp je kan bieden. Is er nog geen (voldoende) hulp dan start je met basale reanimatie en, indien aanwezig, gebruik je de AED. Blijkt dat er al voldoende hulp wordt geboden, kijk dan of je familie of vrienden van het slachtoffer kunt opvangen. Eventueel kun je de ambulances/politie opwachten om de weg te wijzen of andere hulpverleners bij de deur op vangen. Als je hulp niet langer nodig is ga je weer naar huis. Heb je een AED opgehaald dan breng je deze terug naar waar hij vandaan komt.

In een stressvolle situatie als een reanimatie kan het zijn dat je van de politie en/of ambulance hulpverleners weinig tot geen aandacht krijgt. Neem dit niet persoonlijk op. Jouw inzet wordt zeker gewaardeerd door de hulpdiensten en familie/vrienden van het slachtoffer. Echter in deze kritieke situatie wordt al hun aandacht gegeven aan het slachtoffer en familie.

Note van de redactie van de Nieuwsbrief Oisterwijk Heartsafe:
Na de oproep kan het zijn dat je over je ervaring wilt praten. Oisterwijk Heartsafe biedt professionele nazorg. Heb je behoefte aan nazorg dan kun je praten met
een cardioloog, huisarts of ambulanceverpleegkundige. Informatie via onze website www.oisterwijkheartafe.nl en dan doorklikken naar Nazorg (in het linker navigatiemenu).

Het is ook mogelijk om een evaluatieformulier in te vullen in je HartslagNu account. Hierbij kun je aangeven of je behoefte hebt aan nazorg of een evaluatiegesprek. Een medewerker van HartslagNu zal dan contact met je opnemen. Wij geven de voorkeur echter aan de nazorg mogelijkheid van Oisterwijk Heartsafe.

* De centralist(e) van de meldkamer bepaalt (afhankelijk van de situatie) of bij een mogelijke circulatiestilstand het alarmeringssysteem wordt geactiveerd.


Hoe zit het met de aansprakelijkheid (bron: HartslagNU)
De kans dat je aansprakelijk wordt gesteld voor jouw medisch handelen als burger bij een andere burger is zeer klein. Heb je goedwillend gehandeld zonder grenzen/wetten te overschrijden, en heb je volgens de geldende leerstof hulp verleend, dan is het uiterst onwaarschijnlijk dat er een aansprakelijkstelling (of veroordeling) volgt.
 
In het algemeen mag je volgens de minister van Veiligheid en Justitie uitgaan van de volgende hoofdregel: De hulpverlener is niet aansprakelijk indien het slachtoffer schade ondervindt of overlijdt door hulp van de hulpverlener, tenzij de reddende burger ernstig roekeloos handelt.
 
Bron: Helplevensredden.nl. Onderzoek in opdracht van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie (2011)